Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής «3ο κουδούνι όπερα»

Το καλλιτεχνικό μας ταξίδι ολοκληρώθηκε! Για πέντε ολόκληρες ημέρες από τις 7 μέχρι τις 11 Ιουνίου η σκηνή της λυρικής «αίθουσα Σταύρος Νιάρχος» άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τους 130 μαθητές και τους 20 εκπαιδευτικούς από τα εφτά σχολεία της Αττικής. Στο επιβλητικό αυτό θέατρο συνεργαστήκαμε με τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού προγράμματος «3ο κουδούνι όπερα» και όλους τους συντελεστές της παράστασης «Σταγόνα ΕΓΩ…/ωκεανός…ΜΑΖΙ» οι οποίοι μέσα από πολύωρες πρόβες στο σχολείο και στο θέατρο μας οδήγησαν στον προορισμό που όλοι περιμέναμε. Ανεβήκαμε στη σκηνή με τα υπόλοιπα 110 παιδιά και γίναμε χορευτές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες foley ήχων (foley artists). Μας παρακολούθησαν 1.500 θεατές που μας συγκίνησαν με το ζεστό τους χειροκρότημα.

Ο συνθέτης της παράστασης κύριος Αλέξανδρος Μούζας μας καθοδήγησε σε «μία διαδρομή από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ μέσα από τη γνώση του εαυτού μας, τη σχέση με τους άλλους, τη φιλία, τη συνεργασία, την έκφραση των συναισθημάτων, τον αλληλοσεβασμό, τη σχέση με το περιβάλλον, τον ρόλο μας στην κοινωνία, τη χρησιμότητα της γνώσης και την προοπτική του μέλλοντος». «Το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης», όπως ο ίδιος αναφέρει στο σημείωμά του, «δίνει ένα κάλεσμα για πίστη στις δυνατότητες του καθενός (ΕΓΩ), που σε συνδυασμό με τους άλλους (ΜΑΖΙ), μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Τα παιδιά έχουν την πυγμή και την ωριμότητα να φέρουν στον κόσμο ελπίδα και χαρά».

Τα συναισθήματά μας πολλά και ανάμεικτα. Τα μαθήματα ζωής που αποκτήσαμε ανεκτίμητα!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της ξεχωριστής αυτής παραγωγής, θα σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα των εκπαιδευτικών των επτά σχολείων που «έχτισε τη γέφυρα» για να συνδέσει την απλή καθημερινότητα του σχολείου με τον πολιτισμό και την τέχνη. Αλλά πάνω από όλα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους πρωταγωνιστές αυτής της δράσης, ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ που μας γέμισαν με θαυμασμό, περηφάνια και ελπίδα για το μέλλον.

Αυτό το ταξίδι ολοκληρώθηκε, ευχή όλων μας να ξανασυναντηθούμε στο επόμενο…

 Βίκυ Σαζακλίδου

δασκάλα ειδικής αγωγής