3ο κουδούνι όπερα: «Μπουμ! και Σπλατς!» ή «Η συναρπαστική τέχνη του Foley»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 3ο κουδούνι όπερα

Παράσταση μουσικού θεάτρου «Σταγόνα εγώ… Ωκεανός μαζί»

Οι μαθητές του Ε2 γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης του foley κατά τη διάρκεια των 6 δίωρων επισκέψεων του κ. Νικόλα Καζάζη (συνεργάτη της Λυρικής Σκηνής) στο σχολείο μας. Σ΄ αυτές τις συναντήσεις η τάξη του Ε2 μετατρέπεται σε στούντιο παραγωγής ήχων.

Στη δημιουργία ταινιών, το foley είναι η παραγωγή καθημερινών ήχων που προστίθενται ως ηχητικά εφέ σε ταινίες ή βίντεο. Οι Foley artists είναι οι καλλιτέχνες που δίνουν ήχο στην εικόνα. Ερμηνεύουν τα ηχητικά εφέ ζωντανά, με τη χρήση καθημερινών αντικειμένων, βασιζόμενοι στη δράση της εικόνας. Ο ήχος καταγράφεται και ενσωματώνεται μετέπειτα στην ταινία.

Οι μαθητές λοιπόν πειραματίζονται με ένα από τα πιο δημιουργικά κομμάτια, στα στάδια παραγωγής του ήχου για μια ταινία. Καλούνται να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους και να αναπαράγουν τόσο πειστικά τους ήχους, έτσι ώστε ο θεατής, να μην έχει την αίσθηση ότι οι ήχοι έχουν γραφτεί από πάνω.

Μέχρι στιγμής οι μαθητές ηχογράφησαν τους ήχους του αέρα, της βροχής, της αστραπής κ.α. χρησιμοποιώντας μόνο τη φωνή τους και αντικείμενα όπως:

  • μία βρεγμένη πετσέτα που στάζει μέσα σ΄ ένα ταψί,
  • φακές που πέφτουν αργά πάνω σε ένα πανί,
  • κλαδάκια δέντρου που κουνιούνται αργά,
  • ένα ταψί και ένα κομμάτι μετάλλου που το ρίχνουμε με δύναμη στο πάτωμα,
  • ένα καπάκι από πλαστικό κουτί που το χτυπάμε με τα δάχτυλά μας…

Ο κύριος Καζάζης στις επόμενες τρεις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν θα προετοιμάσει τους μικρούς foley artists του τμήματος για μία εμπειρία ζωντανής παραγωγής ήχου επί σκηνής, για το βίντεο που θα προβληθεί στην παράσταση μουσικού θεάτρου «Σταγόνα εγώ… ωκεανός μαζί» στην αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, στις 11 Ιουνίου.

Καλή επιτυχία!!!

 

Βίκυ Σαζακλίδου

Υπεύθυνη εκπαιδευτικού προγράμματος