Σκέψεις για το Πάσχα

Ποιος το περίμενε, ο Αναμάρτητος πλάι στον αμαρτωλό, ο Αθώος και ο Δίκαιος μαζί με τον ληστή και τον κατάδικο, ο Ανεξίκακος πλάι στον κακοποιό. Ποιος ανθρώπινος νους θα μπορούσε ποτέ να συλλάβει το βάθος της απρόσμενης γενναιοδωρίας και φιλέσπλαχνης προσφοράς του Θεού στον άνθρωπο. Θα μπορούσε να πει κανείς πως ο θάνατος του Χριστού υπήρξε ένα μανιφέστο για τον πνευματικό και ηθικό θάνατο ολόκληρης της ανθρωπότητας. Από την μία πλευρά ο περιπεσών άνθρωπος κι από την άλλη η θεϊκή αγάπη όπως περιγράφεται στα Ευαγγέλια είναι εκείνη που μετατρέπει την Ανάσταση του Χριστού σε Δόξα του ανθρώπου. Ο Σταυρός από σύμβολο καταισχύνης μετατρέπεται σε σύμβολο δόξας.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι μήνυμα ελπίδας και αγάπης. Δεν εξαντλείται σε μια απολογητική προσπάθεια αποδείξεως της ιστορικής πραγματικότητας. Δηλώνει την αρχή δημιουργίας ενός καινούριου κόσμου που προσφέρει ο Θεός στην ανθρωπότητα. Ενός κόσμου απαλλαγμένου από την φθορά του θανάτου, τις εχθρικές εκδηλώσεις ανθρώπου προς άνθρωπο. Ενός κόσμου διαποτισμένου με τις αξίες της ζωής, της αγάπης, της ελπίδας.

Η Σταύρωση του Κυρίου μας είναι ένα προσωπικό προσκλητήριο στον καθένα μας. Ο ίδιος ο Θεός προσφέρει το δώρο της ζωής. Ποίος άνθρωπος λοιπόν βλέποντας την Ανάσταση του Κυρίου μπορεί να επιμένει στην απόγνωση και τον μηδενισμό.

Ο Χριστός μετατρέπει την ζωή μας σε συνεχόμενη πανήγυρη. Από εμάς ζητά την ταπείνωση, την απλότητα, την καθαρή ψυχή. Η μεγάλη γιορτή του Πάσχα μας δημιουργεί αγαλλίαση, ψυχική ανάταση, ωραία εγρήγορση. Μπορεί ο άνθρωπος να καταδίκασε έναν Θεό σε θάνατο. Ο Θεός όμως καταδίκασε τον άνθρωπο σε αθανασία.

Ας γίνει το φετινό Πάσχα ευκαιρία και πρόκληση για όλους μας για την δική μας Ανάσταση. Ας λησμονήσουμε τα λυπηρά περασμένα. Ας χαρούμε το Πάσχα που είναι γιορτή Αγάπης και Χαράς. Ο Χριστιανός απορρίπτει τον ατομικισμό του και θραύει το εγώ του. Χαίρεται κι ενώνεται με όλους γενόμενος μέρος της Ανάστασης. Ας συσταυρωθούμε λοιπόν για να συναναστηθούμε με Εκείνον τον αίροντα την αμαρτία του κόσμου.

Χρόνια Πολλά, Καλή Ανάσταση στις οικογένειές σας

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών του σχολείου κι ο Διευθυντής