Trick or Treat?

Το Halloween γιορτάζεται τη νύχτα της 31ης Οκτωβρίου και η ρίζα της λέξης αυτής προέρχεται από το All-hallow-even και δηλώνει την παραμονή (eve) της γιορτής των Αγίων Πάντων (All Hallows Day – All Saints Day).

Όπως με τα δικά μας κάλαντα, τα παιδιά τη νύχτα του Halloween, ντυμένα μασκαράδες – κυρίως με τρομακτικές στολές, γυρνούν σε ομάδες από σπίτι σε σπίτι, αναζητώντας κεράσματα από τους σπιτονοικοκύρηδες.

Τα παιδιά χτυπούν το κουδούνι του σπιτιού και μόλις ανοίξει η πόρτα, αντί να πουν τα κάλαντα, φωνάζουν «Trick or Treat», δηλαδή «σκανταλιά ή κέρασμα» και παίρνουν γλυκά, σοκολάτες και ζαχαρωτά.

Η γιορτή δεν έχει να κάνει πια με φαντάσματα και πνεύματα όπως όταν πρωτοξεκίνησε άλλα περισσότερο με τη διασκέδαση, τις μεταμφιέσεις, τα γλυκίσματα και κυρίως με τις φωτισμένες με κεράκια κολοκύθες που τοποθετούνται έξω απο τα σπίτια για να διώξουν τα κακά πνεύματα μακριά!

Τα τελευταία χρόνια και στην Ελλάδα, γιορτάζεται με κάθε επισημότητα το Halloween και ετσι και στο σχολείο μας όλα τα παιδιά με μεγάλη χαρά ετοίμασαν κολοκύθες, στόλισαν τις τάξεις τους, έφεραν γλυκάκια, κέρασαν ο ένας τον άλλο και μίλησαν στο μάθημα των Αγγλικών για την παράδοση αυτη που ξεκίνησε από την Ιρλανδία εκατοντάδες χρόνια πριν και μεταφέρθηκε στην Αμερική και απο εκεί σε ολόκληρο τον κόσμο!

Happy Halloween!!