Καλλιτέχνες του θεάτρου σκιών φιλοτεχνούν χαρταετούς

Κείμενο: Δημητράτος Σπυρογεράσιμος

Ζούμε εποχή εγκλωβισμού και αβεβαιότητας με συνεχείς απαγορεύσεις. Εποχή πρωτόγνωρα στερημένη από πολιτισμό, γιορτές και εκδηλώσεις.

Ζούμε περιμένοντας κάποια γιορτή, θρησκευτική, εθνική ή και σπιτική για να δώσει χρώμα στην καθημερινότητα. Όπως γράφει ο Στρατής Μυριβήλης: «Ο ελληνικός ημεροδείχτης δεν είναι παρά ένα κομπολόι πανηγυριών».

Καθαρή Δευτέρα. Ένα ακόμα λαϊκό ελληνικό πανηγύρι με τα έθιμά του και το γιορταστικό του τυπικό. Δυστυχώς φέτος βιώνουμε το μετέωρο πέταγμα του χαρταετού.

Το περιβάλλον ασφυκτικό. Μαζί του ασφυκτιά και ο μπερντές. Ο Καραγκιόζης -γέννημα του τόπου και θρέμα, πατριώτης εφτάψυχος, όπως γράφει ο Βασίλης Ρώτας- αποφασίζει να δραπετεύσει μαζί με τον μπερντέ παίρνοντας μαζί του ήρωες του ’21 και να πετάξει στους εφτά ουρανούς.

Ανέκαθεν ο χαρταετός συμβόλιζε το πέταγμα της ψυχής προς το θείο. Το θέατρο σκιών ανεβάζει τις ηρωικές μορφές του 1821 στα ουράνια, εκεί που έχουν την αιώνια θέση τους. Μια κορυφαία τιμητική θέση που κέρδισαν με τους αγώνες θυσίας για τη λευτεριά της πατρίδας μας.

Χαρακτηριστικά αποδίδει αυτούς τους αγώνες ο Βασ. Ρώτας στο βιβλίο του «ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΙΚΑ»: «Εμάς μη μας μιλάς γι αγώνες, γιατί εμείς είμαστε Έλληνες τρισχιλιετείς, γενεές δεκατέσσερες, κι ο αγώνας είναι το ψωμί μας και το προσφάι μας, Έλληνες με περικεφαλαία, πάντα νηστικοί, πάντα ξυπόλυτοι, πάντα προδομένοι και πάντα στον αγώνα…»

Μέσα στην αμφιβολία του αύριο δημιουργήθηκε ένας «ιπτάμενος μπερντές» με ενθυμήματα της εθνεγερσίας του 1821, από ανθρώπους που αγαπούν και υπηρετούν το ελληνικό θέατρο σκιών.

Άραγε φέτος οι κυρίαρχοι των αιθέρων την Καθαρή Δευτέρα θα πετάξουν ή θα μείνουν καθηλωμένοι στη γη;

Μετέωρο το πέταγμα του χαρταετού!

Ευχαριστούμε θερμά τον εκπαιδευτικό του σχολείου μας κ. Σπυρογεράσιμο Δημητράτο για την ευγενική προσφορά και φωτογράφιση του υλικού με θέμα: «Η Επανάσταση του ’21 μέσα από το Θέατρο Σκιών».

Φιγούρες και ζωγραφιές φιλοτέχνησαν οι καλλιτέχνες του Θεάτρου Σκιών:

  • Άγγελος & Αλέξανδρος Αλιμπέρτης
  • Τάσος Κούζαρος
  • Χάρης Μπιλλίνης
  • Χρήστος Στανίσης
  • Νικόλας Τζιβελέκης
  • Θανάσης Τζοΐτης