Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο

Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι μαθητές του τμήματος των Γερμανικών κατασκεύασαν ένα χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο με χιονάνθρωπους (Adventskalender) και ενημερώθηκαν για τα έθιμα που τηρούν τα παιδιά στις γερμανόφωνες χώρες αυτή την περίοδο πριν τα Χριστούγεννα.

Στη Γερμανία το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Ονομάζεται Advent και αφορά στην περίοδο των τεσσάρων Κυριακών και εβδομάδων μέχρι τα Χριστούγεννα. H λατινική λέξη Adventus σημαίνει άφιξη. Οι Χριστιανοί χρησιμοποιούν τις τέσσερις αυτές εβδομάδες για να προετοιμαστούν και να θυμηθούν την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων.

Ένα έθιμο αυτής της εποχής είναι και το  χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο (Adventskalender). Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 που συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ένα ζαχαρωτό ή ένα μικρό παιχνίδι. Στα σχολεία τα παιδιά κατασκευάζουν διάφορες παραλλαγές του χριστουγεννιάτικου ημερολογίου.