Χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο στα Γερμανικά

Στη Γερμανία το χρονικό διάστημα του Δεκεμβρίου που προηγείται των Χριστουγέννων είναι πολύ σημαντικό. Ονομάζεται Advent και αφορά στην περίοδο των τεσσάρων Κυριακών και εβδομάδων μέχρι τα Χριστούγεννα. H λατινική λέξη Adventus σημαίνει άφιξη. Οι Χριστιανοί χρησιμοποιούν τις τέσσερις αυτές εβδομάδες για να προετοιμαστούν και να θυμηθούν την πραγματική έννοια των Χριστουγέννων.

Ένα έθιμο αυτής της εποχής είναι και το  χριστουγεννιάτικο ημερολόγιο Adventskalender. Πρόκειται για ένα ημερολόγιο με 24 θέσεις αριθμημένες από το 1 μέχρι το 24 που συμβολίζουν τις ημέρες του Δεκεμβρίου πριν από τα Χριστούγεννα. Οι θέσεις είναι κλεισμένες με πορτάκια. Κάθε μέρα ανοίγουν το αντίστοιχο πορτάκι και βρίσκουν μια έκπληξη που μπορεί να είναι ένα σοκολατάκι, ένα ζαχαρωτό ή ένα μικρό παιχνίδι. Στα σχολεία τα παιδιά κατασκευάζουν διάφορες παραλλαγές του χριστουγεννιάτικου ημερολογίου.

 

A2: Eικαστικές δημιουργίες για την επέτειο του Πολυτεχνείου

Με αφορμή την εξέγερση του Πολυτεχνείου οι μικροί μαθητές και μαθήτριες του Α2 με χαρά και μεράκι αποτύπωσαν στο χαρτί το σύμβολο της εξέγερσης: το Πολυτεχνείο. Τους αξίζει ένα μεγάλο μπράβο για την όμορφη προσπάθειά τους!!!

1821-2021: 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821

Τα 200 χρόνια από την έναρξη της Επανάστασης, της Απελευθέρωσης, της Παλιγγενεσίας και της ίδρυσης του σύγχρονου Ελληνικού κράτους γιορτάζουμε φέτος. Τα 200  αυτά χρόνια έχουν σημαδευτεί από πολέμους, κρίσεις, ξεριζωμούς, εμφυλίους, αδικίες αλλά παράλληλα έχουν ενισχύσει την ταυτότητά μας, την εθνική αυτοπεποίθηση μας, την πίστη  ότι μπορούμε να πετύχουμε τα πάντα.

Οι μαθητές της ΣΤ τάξης επέλεξαν και σας παρουσιάζουν κάποιους ήρωες που έγραψαν την δική τους ιστορία στον αγώνα αυτόν.

Παραθέτουμε έναν διαδραστικό χάρτη με τις κυριότερες μάχες που έλαβαν χώρα εκείνη την περίοδο. Μπορείτε επίσης να μπείτε και στον παρακάτω σύνδεσμο.

Δείτε τις εργασίες των μαθητών:

Άρθρα μαθητών του ΣΤ2 για τα έθιμα των Χριστουγέννων

Γύρω από τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, ο λαός μας έχει δημιουργήσει μια σειρά εθίμων που οι ρίζες τους χάνονται στα βάθη των αιώνων. Οι μαθητές του Στ2 έψαξαν και έγραψαν τα δικά τους άρθρα  για τα έθιμα αυτά.

Δ2: Όταν οι μαθητές μας γίνονται ερευνητές «της Ζωής στην αρχαία Ελλάδα» και «της Υγιεινής Διατροφής»

Στα πλαίσια καινοτόμων προγραμμάτων με τίτλους:

α) «Η ζωή στην αρχαία Ελλάδα» και

β) «Η υγιεινή διατροφή»

οι μαθητές του Δ΄ 2, με ιδιαίτερο ζήλο και κέφι διερεύνησαν τα εν λόγω θέματα (σε επίπεδο ατομικών και ομαδικών εργασιών) και ανάλογα με τις δυνατότητές τους- όχι μόνο από τη θεωρητική, αλλά και από την «πρακτική-καλλιτεχνική οπτική γωνία».

Να σημειωθεί ότι οι μαθητές του Δ΄2, εργαζόμενοι σε πλαίσιο ομαδικού πνεύματος και συνεργασίας

1. Εκπόνησαν και ολοκλήρωσαν τα εν λόγω προγράμματα, συγκεκριμένα:

  1. το πολιτιστικό πρόγραμμα υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Αρσένου Σωτηρίας και της καθηγήτριας Θεατρικής Αγωγής κ. Τόλη Λαμπρινής,
  2. το πρόγραμμα Αγωγής Υγείας υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού του τμήματος κ. Αρσένου Σωτηρίας και της κ. Θεοδόση Ολυμπίας (καθηγήτριας Φυσικής Αγωγής).

2. Συμμετείχαν σε σχετικά βιωματικά προγράμματα/ εκπαιδευτικές επισκέψεις , σε συνεργασία και με το Δ΄1 και τον εκπαιδευτικό του τμήματος, κ. Παναγιώτου Παναγιώτη.

Πατήστε εδώ για να δείτε εικόνες από ενδεικτικές δημιουργίες των μαθητών:

Θερμές ευχές σε όλους για ένα όμορφο καλοκαίρι, με υγεία και χαρά!

Η δασκάλα του Δ΄ 2

κ. Σωτηρία Αρσένου

Επιστολή προς γονείς / κηδεμόνες από την Αφροδίτη Τριάντου (Α1, ΣΤ2, ΣΤ3)

Αγαπημένοι γονείς και ζουζούνια,

Εύχομαι από καρδιάς το παρόν μήνυμα να βρίσκει εσάς και τους αγαπημένους σας καλά στην υγεία και χαμογελαστούς…

Βιώνουμε όλοι μας καταστάσεις πρωτόγνωρες και σίγουρα κολυμπάμε σε αχαρτογράφητα νερά!

Βλέπω ότι οι περισσότεροι από εσάς έχετε ενημερωθεί από το σχολείο για το ότι επέλεξα να συνεργαστούμε στην https://e-me.edu.gr/ . Μετά από πολλές ώρες αναζήτησης, δυσκολιών, απογοήτευσης, και προσπάθειας πιστέψτε με ήταν μεγάλη η χαρά, η συγκίνηση, η δικαίωση και η ικανοποίηση όταν άρχισαν να εμφανίζονται τα πρώτα χαμόγελα, οι πρώτες φατσούλες στην οθόνη του υπολογιστή μου!

Από την πρώτη στιγμή που έκλεισαν τα σχολείο ξεκίνησα τις διαδικασίες, όπως και πολλοί άλλοι συνάδελφοι. Το ταξίδι της αναζήτησης….καθόλου εύκολη υπόθεση πιστέψτε με!!… και τα “μελισσοπουλάκια” μου ανταποκρίνονται στο κάλεσμα!!!!!

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες ,οι οποίες σταδιακά επιλύονται κι έτσι μας δίνεται η δυνατότητα να επικοινωνούμε και με άλλους τρόπους, όπως για παράδειγμα με e-mail.

Ως καθηγήτρια αγγλικών σε 2 σχολεία, και συγκεκριμένα σε 10 τμήματα, έχοντας δύο παιδιά που και αυτά αντιμετωπίζουν τις προσκλήσεις της εξ-αποστάσεως εκπαίδευσης και ως “μαθήτρια-εκπαιδευόμενη” στα νέα δεδομένα it takes time…!!!! Είμαι σίγουρη ότι κι εσείς στα σπίτια σας βιώνετε αντίστοιχες καταστάσεις και ζητώ την κατανόησή σας για τις καθυστερήσεις.

Eπί του παρόντος η επικοινωνία μας περιορίζεται στον τοίχο της κυψέλης. Μέσα στις επόμενες μέρες θα έχουν αναβαθμιστεί οι πλατφόρμες και η επαφή μας θα είναι πιο εύκολη και πιο άμεση. Ως τότε ακόμη κι ένα απλό μήνυμα μέσα στην κυψέλη που ανήκει ο καθένας σας (κάτι που έχει ήδη γίνει με κάποιους…) θα μας φέρει πιο κοντά…και το καταθέτω ως προσωπική ανάγκη!

https://e-me.edu.gr/groups/EXPERIENCES ( ΣΤ2/ΣΤ3-11ο Δ.Σ.ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

https://e-me.edu.gr/groups/11dim-glyfada-A1-eveliktizoni ( Α1/ ΕΥΕΛ. ΖΩΝΗ-11ο Δ.Σ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

https://e-me.edu.gr/groups/7-dim-glyfada-g1-g2-g3-agglika ( Γ1/Γ2/Γ3 -7ο Δ.Σ.ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

https://e-me.edu.gr/groups/7-dim-glyfada-b1-b2-agglika ( Β1/Β2- 7ο Δ.Σ.ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

https://e-me.edu.gr/groups/7dim-glyfada-a1-a2-agglika (Α1/Α2- 7ο Δ.Σ. ΓΛΥΦΑΔΑΣ)

Σας στέλνω θετική αύρα πασπαλισμένη με αισιοδοξία, χαμόγελο, φως, χρώμα, μουσική και αγάπη!

Σας ευχαριστώ για την κατανόηση και την στήριξη και σας αφήνω με τρεις αγαπημένες μου φράσεις… και την ευχή να μας βρει το αύριο πιο δυνατούς και πιο ενωμένους…..

Ενώ προσπαθούμε να μάθουμε στα παιδιά μας τα πάντα γύρω από τη ζωή, τα παιδιά μας μαθαίνουν τι είναι η ζωή!!!! (Γουίλιαμ Σάρογιαν -Αμερικανοαρμένιος συγγραφέας)

Την άνοιξη… αν δε τη βρεις.. τη φτιάχνεις!!!! (Οδυσσέας Ελύτης)

Experiences are building blocks for the future!!!!

Η κυρία Αφροδίτη σας!

Χαιρετισμός & χρήσιμο υλικό από την ψυχολόγο του Σχολείου μας

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Ελπίζω να είστε όλοι καλά!

Στο site του σχολείου μας ήδη υπάρχει εκπαιδευτικό υλικό αλλά και πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις για δημιουργικές δραστηριότητες. Θα προσθέσω και εγώ άρθρα και πληροφορίες που μπορεί να σας φανούν χρήσιμα.

Να θυμάστε ότι οι άνθρωποι έχουμε την ικανότητα να ανακάμπτουμε μετά από δύσκολα ή τραυματικά γεγονότα και να προσαρμοζόμαστε θετικά μετά από αυτά. Μπορούμε να βγούμε δυνατοί μέσα από δυσκολίες, καθώς διαθέτουμε ψυχική ανθεκτικότητα.

Διαβάστε περισσότερα