Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής «3ο κουδούνι όπερα»

Το καλλιτεχνικό μας ταξίδι ολοκληρώθηκε! Για πέντε ολόκληρες ημέρες από τις 7 μέχρι τις 11 Ιουνίου η σκηνή της λυρικής «αίθουσα Σταύρος Νιάρχος» άνοιξε την αγκαλιά της για να υποδεχτεί τους 130 μαθητές και τους 20 εκπαιδευτικούς από τα εφτά σχολεία της Αττικής. Στο επιβλητικό αυτό θέατρο συνεργαστήκαμε με τους υπεύθυνους του εκπαιδευτικού προγράμματος «3ο κουδούνι όπερα» και όλους τους συντελεστές της παράστασης «Σταγόνα ΕΓΩ…/ωκεανός…ΜΑΖΙ» οι οποίοι μέσα από πολύωρες πρόβες στο σχολείο και στο θέατρο μας οδήγησαν στον προορισμό που όλοι περιμέναμε. Ανεβήκαμε στη σκηνή με τα υπόλοιπα 110 παιδιά και γίναμε χορευτές, τραγουδιστές, ηθοποιοί, καλλιτέχνες foley ήχων (foley artists). Μας παρακολούθησαν 1.500 θεατές που μας συγκίνησαν με το ζεστό τους χειροκρότημα.

Ο συνθέτης της παράστασης κύριος Αλέξανδρος Μούζας μας καθοδήγησε σε «μία διαδρομή από το ΕΓΩ στο ΕΜΕΙΣ μέσα από τη γνώση του εαυτού μας, τη σχέση με τους άλλους, τη φιλία, τη συνεργασία, την έκφραση των συναισθημάτων, τον αλληλοσεβασμό, τη σχέση με το περιβάλλον, τον ρόλο μας στην κοινωνία, τη χρησιμότητα της γνώσης και την προοπτική του μέλλοντος». «Το ομώνυμο τραγούδι της παράστασης», όπως ο ίδιος αναφέρει στο σημείωμά του, «δίνει ένα κάλεσμα για πίστη στις δυνατότητες του καθενός (ΕΓΩ), που σε συνδυασμό με τους άλλους (ΜΑΖΙ), μπορεί να καταφέρει τα πάντα. Τα παιδιά έχουν την πυγμή και την ωριμότητα να φέρουν στον κόσμο ελπίδα και χαρά».

Τα συναισθήματά μας πολλά και ανάμεικτα. Τα μαθήματα ζωής που αποκτήσαμε ανεκτίμητα!

Ευχαριστούμε θερμά όλους τους συντελεστές της ξεχωριστής αυτής παραγωγής, θα σας έχουμε πάντα στην καρδιά μας. Συγχαρητήρια στην ομάδα των εκπαιδευτικών των επτά σχολείων που «έχτισε τη γέφυρα» για να συνδέσει την απλή καθημερινότητα του σχολείου με τον πολιτισμό και την τέχνη. Αλλά πάνω από όλα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ στους πρωταγωνιστές αυτής της δράσης, ΤΟΥΣ ΥΠΕΡΟΧΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΜΑΣ που μας γέμισαν με θαυμασμό, περηφάνια και ελπίδα για το μέλλον.

Αυτό το ταξίδι ολοκληρώθηκε, ευχή όλων μας να ξανασυναντηθούμε στο επόμενο…

 Βίκυ Σαζακλίδου

δασκάλα ειδικής αγωγής

3ο κουδούνι όπερα: «Μπουμ! και Σπλατς!» ή «Η συναρπαστική τέχνη του Foley»

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθνικής Λυρικής Σκηνής, 3ο κουδούνι όπερα

Παράσταση μουσικού θεάτρου «Σταγόνα εγώ… Ωκεανός μαζί»

Οι μαθητές του Ε2 γνωρίζουν τον συναρπαστικό κόσμο της τέχνης του foley κατά τη διάρκεια των 6 δίωρων επισκέψεων του κ. Νικόλα Καζάζη (συνεργάτη της Λυρικής Σκηνής) στο σχολείο μας. Σ΄ αυτές τις συναντήσεις η τάξη του Ε2 μετατρέπεται σε στούντιο παραγωγής ήχων. Διαβάστε περισσότερα

Θεατρικές μάσκες για την παράσταση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής

Οι μαθητές του Ε2 με τη δασκάλα του τμήματος ένταξης Βίκυ Σαζακλίδου, υπεύθυνη του εκπαιδευτικού προγράμματος «3ο κουδούνι όπερα» της ΕΛΣ, ζωγράφισαν τις θεατρικές μάσκες που θα φοράνε στην παράσταση  μουσικού θεάτρου «Σταγόνα εγώ, ωκεανός μαζί» (11 Ιουνίου, ΕΛΣ αίθουσα Σταύρος Νιάρχος).

Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «3ο κουδούνι όπερα»

Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι το σχολείο μας έχει επιλεγεί ανάμεσα σε άλλα σχολεία της Αττικής για να συμμετάσχει στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, «3ο κουδούνι όπερα». 

Το 3ο κουδούνι όπερα φιλοδοξεί μέσω σύγχρονων πρακτικών του μουσικού θεάτρου να φέρει σε επαφή εκπαιδευτικούς και μαθητές δημοτικών σχολείων με τον συναρπαστικό χώρο του μουσικού θεάτρου και για φέτος παρουσιάζει το έργο του Αλέξανδρου Μούζα με τον τίτλο Σταγόνα…ΕΓΩ / Ωκεανός…ΜΑΖΙ. Στόχος του προγράμματος είναι η προαγωγή της δημιουργικής και κριτικής σκέψης, η καλλιέργεια δεξιοτήτων και γνώσεων σχετικών με τον διακαλλιτεχνικό χώρο του μουσικού θεάτρου, αλλά και την εισαγωγή των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών και μαθητών στη δημιουργική διαδικασία ενός σύγχρονου μουσικοθεατρικού έργου. Στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα συμμετέχουν μαθητές από 7 σχολεία της Αττικής και 4 σχολεία της επαρχίας.

Οι μαθητές του Ε2 του σχολείου μας, ως πρεσβευτές της παραπάνω δράσης, θα έχουν τη μοναδική εμπειρία να παρουσιάσουν στο ευρύ κοινό το καλλιτεχνικό αποτέλεσμα του εργαστηρίου στην Αίθουσα Σταύρος Νιάρχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος τον Ιούνιο του 2023.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλαμβάνει:

 • Εβδομαδιαία εργαστήρια στις εγκαταστάσεις της ΕΛΣ για την επιμόρφωση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών από ομάδα καταξιωμένων και έμπειρων συντονιστών.
 • Σύνδεση με τα εργαστήρια δεξιοτήτων και βιωματικές δράσεις για τους μαθητές στο χώρο του σχολείου σε συνεργασία με την ομάδα συντονιστών του προγράμματος.
 • Αξιοποίηση της τεχνολογίας μέσω των ψηφιακών εργαλείων ήχου και εικόνας.
 • Ενεργή συμμετοχή των μαθητών τόσο στη διαδικασία συγγραφής των κειμένων/τραγουδιών του έργου όσο και στην τελική διαμόρφωση της παράστασης.

Συντελεστές προγράμματος:

 • Σχεδιασμός, υπεύθυνος συντονισμού, πρωτότυπη μουσική σύνθεση, διεύθυνση μουσικού συνόλου: Αλέξανδρος Μούζας
 • Σκηνοθετική επιμέλεια, συντονισμός δράσεων παράστασης, θεατρικά κείμενα, στίχοι τραγουδιών, θεατρική αγωγή: Άννα-Μόσχα Καμπόσου
 • Βίντεο, προβολές, animation, documentation: Σπύρος Ρασιδάκης
 • Βοηθός: Ανδρόνικος Δημόπουλος
 • Χορογραφία, κινησιολογία: Άρτεμις Ιγνατίου
 • Βοηθός χορογράφου: Αφροδίτη Βερβενιώτη
 • Φωνητική και χορωδιακή διδασκαλία: Ειρήνη Πατσέα
 • Ηχοληψία, μουσικοτεχνολογική υποστήριξη, ηχητική επεξεργασία, διαχείριση οπτικοακουστικού υλικού: Φώτης Παπαθεοδώρου
 • ΙΤ – Διαδραστικά συστήματα μουσικής, ηχοληψία: Νίκος Καζάζης
 • Μουσικό σύνολο: 10 μουσικοί και 2 τραγουδιστές

Οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας

Βίκυ Σαζακλίδου, Παναγιώτης Πατίλης, Δημήτρης Κωστόπουλος, Γιώτα Λαμπροπούλου

Ο διευθυντής του σχολείου

Κωνσταντίνος Θειόπουλος